51260
Адам түшкірген кезде организмде қандай өзгеріс болады? – Зерттеу
Адам түшкірген кезде организмде қандай өзгеріс болады? – Зерттеу
Түшкіру, бұл – дененің әртүрлі бөліктерін, соның ішінде жүйке жүйесін, тыныс алу жүйесін және бұлшықет жүйесін қамтитын күрделі процесс. Бұл мұрын қуысынан бөгде бөлшектерді, тітіркендіргіштерді және қоздырғыштарды жоюға бағытталған рефлекторлық әрекет.
Тітіркенуді анықтау: түшкіру бөгде бөлшектер, вирустар, бактериялар, шаң, тозаң немесе басқа тітіркендіргіштер мұрынның немесе тамақтың шырышты қабығымен жанасқанда басталады. Бұл сенсорлық нервтер арқылы миға жіберілетін сигналды тудырады.
Түшкіру сигналы: Сигнал ми діңінің төменгі жағында орналасқан мидың «түшкіру орталығына» жіберіледі. Бұл орталық сигналды өңдейді және рефлекторлық әрекетті бастайды.
Ингаляция: кеуде бұлшықеттері қатайып, жұтқыншақ жабылып, терең тыныс алынады. Бұл өкпеге көбірек ауа кіруіне әкеледі.
Қысымның жоғарылауы: өкпенің тыныс алу жолы мен шуылы жабылып қалатындықтан, өкпеге түскен ауаның әсерінен қысым көтеріледі. Бұл қысым, сайып келгенде, тітіркендіргіштерді күшпен шығаруға көмектеседі.
Шығару (түшкіру): ауа сілекеймен және шырышпен бірге ауыздан және мұрыннан күшпен шығарылады, өйткені түйін ашылып, түшкіруді тудырады. Диафрагма, тыныс алуға көмектесетін бұлшықет күшпен жоғары қарай итеріледі, ал іш пен кеуде бұлшықеттері төмен қарай итеріліп, ауаның қатты дем шығаруына ықпал етеді.
Автоматты түрде жабылады: Бұл процесс дененің кейбір басқа функцияларын автоматты түрде жабуын қамтиды. Мысалы, миыңыздың «түшкіру орталығы» жіберген еріксіз рефлекске байланысты түшкірген кезде көзіңізді жұмасыз. Бұл микробтардың немесе түшкіру кезінде бөлінетін бөлшектердің көзге түсуіне жол бермеу үшін жасалады.
Салдары: түшкіргеннен кейін адам түшкіруге байланысты кенеттен және қатты қозғалыстың салдарынан жиі сулы көзді, мұрынды, кейде тіпті жеңіл бас ауруын сезінеді.
Иммундық жауап тұрғысынан түшкіру мұрын қуысын бактериялар мен вирустардан тазартуға көмектеседі, бұл инфекция қаупін азайтады. Түшкіру кезінде бөлінетін тамшылардың құрамында патогендерді жоюға көмектесетін вирусқа қарсы және бактерияға қарсы заттар бар.
Түшкіру жылдамдығы әртүрлі болуы мүмкін, бірақ бөлшектер сағатына 100 мильге дейін жүре алады деп есептеледі. Сондықтан кез келген ықтимал жұқпалы бөлшектердің таралуын болдырмау үшін түшкірген кезде аузыңыз бен мұрныңызды жабу аса маңызды.