50998
Кімдерге сәбіз жеуге болмайды?
Кімдерге сәбіз жеуге болмайды?
Мамандар сәбіздің адамға пайдалы көкөністердің бірі екенін айтады. Әсіресе, теріні нәрлендіруге, қан айналымын жақсартуға және жүрекке пайдалы көрінеді. Алайда сәбізді жеуге болмайтын бірнеше фактор бар. Төменде соларға тоқталамыз.
Аллергиясы бар адамдар: кейбір адамдардың сәбізге немесе ақжелкен, балдыркөк және аскөкке аллергиясы болуы мүмкін. Адамдар арасында сәбізге аллергия салыстырмалы түрде сирек кездеседі. Алайда егер сәбізді жегеннен кейін қышу, ісіну немесе тыныс алудың қиындауы сияқты белгілер пайда болса, оны аллергологпен кеңесу керек.
Асқазан-ішек аурулары: сәбізде ерімейтін талшық деп аталатын талшық түрі бар, ол нәжістің көлемін арттырады және тұрақты ішек қозғалысына ықпал етеді. Бұл көптеген адамдар үшін пайдалы болуы мүмкін болса да, тітіркенген ішек синдромы немесе ішектің қабынуы сияқты белгілі бір асқазан-ішек аурулары бар адамдарға сәбізді жеуге болмайды. Шикі сәбізді жеу аурудың белгілерін асқындырып жіберуі мүмкін.
Қант диабетімен ауыратын адамдар: сәбізде қандағы қант деңгейіне әсер ететін табиғи қант пен көмірсулар бар. Қысқа уақыт ішінде сәбізді немесе сәбіз шырынын көп мөлшерде тұтыну қандағы қанттың тез өсуіне әкелуі мүмкін. Сәбіз қант диабетімен ауыратын адамдар үшін диетаға қосылса да, қандағы қантты бақылау үшін порция мөлшерін және көмірсулардың жалпы тұтынылуын ескеру қажет.
Дәрілік өзара әрекеттесу: сәбізде қанды сұйылтатын қасиеттері бар кумариндер деп аталатын қосылыстар бар. Бұл әдетте көптеген адамдар үшін проблема болмаса да, варфарин немесе аспирин сияқты антикоагулянттарды қабылдайтын адамдар сәбізді немесе сәбіз шырынын көп мөлшерде тұтынудан сақ болуы керек. Кумариндерді шамадан тыс тұтыну қан кету қаупін арттыруы немесе осы дәрі-дәрмектермен өзара әрекеттесуі мүмкін.
Айта кетейік, сәбіз көптеген адамдар үшін пайдалы тағам болып есептеледі. Олар төмен калориялы, А, С және К дәрумендері, сондай-ақ калий сияқты маңызды қоректік заттарға бай.